Az esztelneki barátság rövid története 1998 – 2023.


/József Attila/

„Hiába fürösztöd önmagadban,
Csak másban moshatod meg arcodat.”
/József Attila/

1996-ban a Valcer Táncstúdió táncosaival egy nemzetközi összművészeti táborozáson vettünk részt Zánkán, ahol határon túli magyarokkal és más, Európából érkező művészeti csoportokkal szerepeltünk és barátkoztunk. Az akkor és ott kialakult ismeretségek nyomán a Valcer Táncstúdió számára megnyílt a bemutatkozási lehetőség Ausztriába, Németországba és Erdélybe, azon belül is Kézdivásárhelyre.

A szereplésekből cserekapcsolat, az ismerkedésekből a későbbiek során évtizedes szakmai kapcsolatok, barátságok születtek.

A kézdivásárhelyi szálat a híres vargyasi fafaragó család egyik tagjának, Sütő Gábornak köszönhetjük, ő vitte el hírünket a Vigadó Művelődési Házba Kézdivásárhelyre, azaz – Orbán Balázs szerint – a Háromszék Párizsába.

Az első telefonbeszélgetést máig emlegetjük: tárcsázásunkra egy határozott, vidám női hang szólt bele a telefonba, én kértük az igazgató urat, Szabó Szendét; s így tudtuk meg, hogy a Szende egy női név.

A beszélgetésből hamarosan kézdivásárhelyi felvonulások, bemutatók és szabadtéri programok sora, majd társastánc-oktatás lett a művelődési házban.

Erről az időről, s jelenlétünk hatásairól hallhatunk visszaemlékezést Bakó Fazekas Zsuzsától a Folkrádióban:

 „ ….. a bátyám révén ismertem meg a társastánc alapjait, aki Csíkszeredából, később Jászvásárból hozta haza a tánc lépeseit, ilyenkor felcsavartuk a szőnyeget és a szoba táncparketté alakult. Majd gimnazista koromban ismertem meg a debreceni Valcer Táncstúdió szakembereit, akik éveken keresztül intenzív társastánc-oktatásban részesítettek bennünket, kézdivásárhelyi fiatalokat. Akkori barátommal, mai férjemmel 2010-ben Sepsiszentgyörgyön, a Szentgyörgy napokon megszervezett Kékhold táncversenybe beneveztünk, ahol standard kategóriában első díjasok lettünk és latin táncban pedig harmadik helyet kaptunk. Aztán családdá váltunk. Innentől forradalmi változás állt be, megváltozott a tánchoz való viszonyulásom, de még a listámról hiányzott egy táncoktatói diploma, amit nem sokkal később Debrecenben szereztem meg.” Bakó-Fazekas Zsuzsa

https://www.facebook.com/vigadoart/photos/a.169188926538565/2071394322984673/?type=3&source=48&paipv=0&eav=Afb_c7P6I4Eghr6EccmiEkwRH0RqTU0P_yeKnqeXkrGeYCZ_829mE9Oq_xDXxA9eDOQ&_rdr

Újabb nagyszerű találkozás, mikor Szende kedves falujába, Esztelnekre vitt minket egy falunapi fellépésre, s a következő évtől a kézdivásárhelyi „bentlakást” az esztelneki családok szeretetteljes vendéglátása váltotta fel. Szponzorunk is lett helyben, az esztelneki német tulajdonú nadrággyár vezetése utazási költségeink mérséklésével és vendégszobái rendelkezésre bocsátásával támogatta erdélyi utunkat; s így lettünk állandó fellépői az esztelneki falunapoknak.

Ezt követően már egymáshoz igazítottuk az éves tervezőnaptárt. Fellépéseink alkalmával zsúfolásig megtelt a kultúrház, még a nadrággyár német vezetője is ott szorongott és tapsolt lelkesen a táncosoknak.  Ettől kezdve a fő úticélunk a táncosokkal Esztelnek lett.

A családok szervezését, a vendégfogadást, a gyerekek programjait Varga Katika tanítónő, a falunap szervezését Varga Attila irányította, s szinte az egész falu megmozdult érkezésünkre.

Jelenlétünkről általában Iochom István tudósított amegyei újságban:

„A Szacsvay János Alapítvány, az Esztelnekért Alapítvány, a Molnár Józsiás Közművelődési Egyesület és a Felső-háromszéki Népművészek Egyesülete ötödik alkalommal szervezte meg Esztelnek falu ünnepét okt. 26-án. A Szacsvay János-emlékműnél tisztelegtek az 1848/49-es szabadságharc hősi halottai emléke előtt. Bogdán László megnyitotta Vinczeffy László festőművész egyéni tárlatát. A nap fénypontját a debreceni Valcer Táncstúdió társaságitánc-bemutatója, illetve mazsorettcsoportjának fellépése jelentette. /(Iochom): Falunap Esztelneken. = Háromszék (Sepsiszentgyörgy), okt. 28./” 2002. október 28.

.

Az esztelneki, kézdivásáhelyi táncos fellépéseknek hála, kitárulkoztak előttünk előttünk Erdély csodái. Esztelnek felé tartva, Torda, majd Kolozsvár Mátyás szobrával, szülőházával, a házzsongrádi temetővel;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egykori kedves tanítványnak, Lukács Robinak köszönhetően egy vadregényes, fenyvesekkel körülölelt szerzetesrend éjszakai szállásként, majd Marosvásárhely és Szováta csodái;

tovább Farkaslaka, Parajd;

máskor Fehéregyháza emlékhelyei és Temesvár. A sóbányák után már értelmét nyerte a sóút kifejezés is.

Voltunk Erdély leglátogatottabb várkastélyában, Törcsváron,  s láthattuk Brassóban a Fekete templomot. Az elmúlt negyedszázad alatt számtalan táncos generáció ennek a baráti kapcsolatnak köszönhetően ismerhette meg a legfelkapottabb erdélyi turista-látványosságokat (Békás-szoros, Gyilkos-tó).  

Kovászna megye településeit járva megtapasztaltuk, mekkora lélekkel és elhivatottsággal őrzik a helybéliek örökségüket, s szellemi nagyságaik, történelmi hőseik, mártirjaik emlékét.

Megtapasztalhattuk, hogy a céhek városa, Kézdivásáhely és a kisebb falvak sorban Csernáton, Kisbacon, Nagybacon, Barót, Vargyas, Ilyefalva és kivált  Esztelnek  magyarságunk egy-egy fontos ékköve.  Egy-egy kis faluról  „féloldalnyi történelmet”  mesél Orbán Balázs a Székelyföld leírása című könyvében.

Ijedeztünk a torjai Büdös-barlangnál, fürödtünk a Szent Anna-tóban, álltunk a Perkő-tetőn, traktor húzta szekérrel kirándultunk az Asztag-kőhöz, és aludtunk a Csángó iskolában.

Láttuk milyen az élet egy esztenán, megtanultuk a öreg „Bajusz” Ignáctól, hogy a kutya marad földön, mikor ő a Himnuszt énekelni kezdi;, látogatóban jártunk az akkoriban Esztelneken élő költőóriás Farkas Árpádnál, akit egy Debrecenből vitt  Ady-féle kalappal köszöntöttünk.  

Az esztelnekiek megmutatták nekünk az Ojtozi-szorost, hallhattuk az ezeréves határnál nyíradonyi papunkat prédikálni és keletről és nyugatról érkezők együtt tapasztalhattuk meg Csiksomlyó csodáját.

S közben ettük a helyiek kenyerét, s hallgattuk történeteiket.

A zánkai találkozónak köszönhetjük Sütő Gábort, Sütő Gábornak Szabó Szendét, Szabó Szendének a Varga családot, s nekik pedig egész Esztelneket, a fogadó családokat,  a Nagy Mózes Általános Iskola tanárait és diákjait Fülöp István igazgatóval. Hálával tartozunk Nagy Lajosnak is, aki a  RHMPants gyár igazgatójaként lelkes támogatója volt a helyi közösségnek.

„Mikor megérkezünk, mintha haza mentünk volna” – mondják, akik táncos gyermekeik révén baráti családokra leltek Esztelneken. Sokszor hangzott fel a „Kell még egy szó”, mikor útnak indultunk a jövőbeli találkozás ígéretével, s az élmény hatására mind több nyíradonyi család kelt útra Erdély felé, hogy felkeresse a Keleti-Kárpátokbeli Nemere-hegység lábánál fekvő erdélyi magyar falut, Esztelneket.

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezeket a HTML tageket és tulajdonságokat is használhatod:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>